Het blije varken

 

Het Beemsterlant’s varken vindt je bij familie Van der Mark in Middenbeemster. Eind augustus 2020 spraken wij met boer Arie Jan en zijn zoon Tim over hun varkens en het boerenleven. Een bedrijf met passie, wat het net even anders doet en het welzijn van de varkens bovenaan heeft staan. Omdat wij het belangrijk vinden om jullie te laten zien dat ons vlees van goede aard komt, hebben wij wat vragen gesteld!

Hoe is het bedrijf ontstaan? 

Vader Arie Jan vertelt “We zijn hier in ’82 begonnen als varkensboer. In Zuid Holland is opa begonnen en ik heb in Engeland stage gelopen. Uiteindelijk zijn wij in Beemster terecht gekomen doordat dit bedrijf te koop stond. Dus we zijn gewoon gaan boeren, gaan vernieuwen en uitbreiden. We vonden toen al, we moeten wat aan welzijn doen. Vroeger stonden de zeugen aangebonden op een rijtje en wij bedachten, als we nou eens iets goeds willen doen dan moeten ze los gaan lopen”. Tim: “Daarbij kwam in 1999 dat zeugen in groepshuisvesting horen te lopen, maar dit is 2010 pas officieel geworden. Mijn ouders besloten om dat wel vanaf ’99 al te doen.”

“We hadden een mooi bedrijf, met mooie dieren, dus we zijn toen gaan nadenken om het vlees te gaan verkopen. Mede door de supermarktoorlog die toen woedde, zijn we gaan praten met slagers. Zij gaven aan last te hebben van de supermarkten, kunnen geen eigen varkensvlees produceren, dus zo zijn we gaan samenwerken.”

Wat maakt jullie Beemsterlant’s Varken zo bijzonder?

“Toen wij gingen leveren aan slagers, gingen de slagers ons vlees vergelijken met hun eigen vlees. Dan zagen ze dus dat onze karbonade geen vocht verloor, een mooie kleur had en na 1 week nog steeds goed aan te snijden was. Dit was dus het resultaat van onze manier van werken. De slagers kregen elke week hetzelfde stuk vlees.”

“Door de goede resultaten kwamen er steeds meer slagers die vlees van ons wilden verkopen. We zijn 3x zo klein als een gemiddeld varkensbedrijf, maar wij zien al onze varkens elke dag. We werken samen met de akkerbouw, wat betekent dat wij de mest brengen naar hen en daar graan voor terugkrijgen wat we weer verwerken in het voer. Een kringlooplandbouw dus.”

“Je hebt iets in de markt gezet en na 20 jaar bestaat het nog. De ultieme kick, dat hebben we toch wel geflikt. Wij willen geen grote boer wezen, maar wel een kwaliteitsboer.

 

Waar komt jullie passie vandaan?

Vader Arie Jan: “Het boeren zat wel in mij. Mijn vader was varkensboer. Als je een buitenmens bent dan wordt je nooit een stadsmens. Als je mij ongelukkig wilt hebben dan moet je mij in Amsterdam centrum zetten, al is de avond dan wel leuk haha. We hebben het lekker hier, het is hard werken maar wel een way of life.”

Tim: “Ik heb eerst nog half jaar gestudeerd voor technisch operator voor stoommachines. Dat heb ik een half jaar gedaan en kwam er toen achter, dit is het niet. Nu kan ik mijn kennis wel gebruiken voor bijvoorbeeld de voercomputer die hier staat.”

Vader Arie Jan : “Hij is heel goed met cijfertjes, ik ben heel goed met mijn handen. Dat is ook een beetje het generatieverschil eigenlijk.”

Vader: “Wij willen terug naar vroeger, naar toen de boer een moestuin had en een varken. Doordat de industrie steeds meer vroeg naar magerder vlees, geen spek, efficiënt vlees, hebben wij voor een andere richting gekozen. Dat is een spannend avontuur geweest, maar dat maakt ons wel tot wie wij zijn.”


Hoe ziet het leven van de varkens eruit in jullie ogen?

“Als je goed voor je beesten zorgt, dan zorgen ze ook goed voor jou. Klinkt simpel, maar zo is het wel. 

Varkens zijn eigenwijze beesten. Als een varken het niet naar z'n heeft dan doet ie niks, wilt ie niet eten, groet ie niet en krijg je problemen. Dat zie je aan sommige mensen ook, die gaan dan stilzitten en achteruit. Dat is bij ons niet aan de orde. Wij houden van die beesten.” 

 

Hebben jullie speciale certificaten?

“We hebben de standaard certificaten die elke varkensboer moet hebben. We zijn niet biologisch, maar noemen onszelf graag regulier met een dikke gouden rand.” En dat kunnen wij Cordemeijertjes beamen!

Wat vind je het allerleukste aan je werk?

Beiden in koor: “De geboortes zijn leuk, kraamwerk is het leukste wat er is.”

Tim: “Ondernemerschap eromheen.”

Vader: “Hij stond een keer aan de telefoon, voor een hekkie. Ik had hem nodig en opeens springt er een zeug op het hekkie en gaat hem aanstaren. Dat is toch heerlijk, het zijn zulke nieuwsgierige beesten. Ik neem ook wel eens de tijd om ertussen te gaan zitten en kijken hoe zo’n beest reageert. Dan zie je pas wat je eigenlijk hebt.“ 

Hoe ziet de toekomst eruit?

“Wij gaan zorgen dat het bedrijf op orde blijft, dat alles er strak uitziet, de dieren welzijn hebben en we willen ons meer focussen op het verhaal. We hopen over 10 jaar al het voer uit Noord Holland te halen en volledig ons eigen voer te maken. We willen meer beleving brengen op het erf, ons ding delen met mensen en die ons daarvoor waarderen.

Ingrediënten met smaak

Het beste van het blije varken

Uit Haarlem & Toscane

Puur van schapenmelk